Kedves (leendő) Vendégünk!

Igény szerint a környéken gyalog- és fotós-túravezetés, valamint tárolóhely kerékpárjának!

 

Nem csak Kehidakustány büszkélkedhet számos nevezetességgel, de a falu szűkebb és tágabb környéke is számos érdekességet rejt, melyeket érdemes felfedezni!

Az alábbiakban ezekhez szeretnénk kedvet adni! Reméljük, megtalálja azt, amire éppen vágyik, legyen szó akár műemlékekről, akár városnézésről, vagy éppen gyalogtúráról... Ha pedig valamely program megvalósításához szeretne segítséget kapni, szívesen állunk rendelkezésére.

Környékbeli városok turisztikai ajánlata:

Hévíz - Keszthely - Zalaegerszeg - Zalaszentgrót

 

Kistelepülések nagy értékei:

Kallósdi Kerektemplom (4 km)

kallosdA román stílusú Szt. Anna körtemplom (rotunda) a 13. században épült. Mivel a település Magyarország hagyományos nyugati határvidékén, a gyepűkhoz közel terült el, a vidéket a háborúk elkerülték, így a templom jól mutatja eredeti állapotát.
A kő alapzaton téglából épült falak állnak, amelyeket kúposan kialakított harang alakú lemeztető fed. A keleti oldalon a körtemplomhoz egy alacsonyabb, félkör alakú apszis csatlakozik. A templom külsejét sűrűn elhelyezett függőleges sávok, lizénák tagolják. A délnyugati oldalon lévõ bejárat mellett félköríves ablakok vannak a falba vágva.
Az ősi kerek alaprajz, a külső lizénák, a koszorúpárkány, a félkör alakú apszis, a kupola mind a román építészeti korban készült épületről tanúskodnak és a XIII. század közepére utalnak.

Zalacsány - horgásztó (4km)

csanyito

A több mint 10000m2 vízfelületű zalacsányi tó a Kettős-patak felduzzasztásával létrehozott víztározó, a horgászok igazi paradicsoma, tőlünk 4km-re terül el a 76-os út mentén, festői környezetben. A dombokra kúszó erdők ölelésében a tó minden évszakban pazar látványt nyújt, s gondozott környezetével is csalogatva, horgászbot nélkül is remek kirándulóhely. Ha mégis a bot az útitárs, fontos tudni, hogy a napijegy megváltásához nem szükséges állami jegy. A tóban aztán a magyar halfauna széles választéka vár a pecásra a pontytól a keszegféléken át a busáig, a kisebbik, úgynevezett látványtóban pedig afrikai harcsák várnak a kifogásra.


Sénye - Kemencetemplom (12km)

sénye

Sényét, a csupán 42 lakosú kis zsákfalut a 2003 május 24-én felszentelt Kemence kápolna tette ismertté. A templom építője és tulajdonosa egy építész házaspár Szilágyi István és Szilágyiné Galácz Zsuzsanna, megálmodója és tervezője Vadász György. A kápolna belsejét Vadász György feleségének V.Szabó Noémi festőművésznek a Napot és Holdat ábrázoló képei díszítik. A szénaboglyához is hasonlítható alakú épület a szőlőhegyek között, a dombtetőn áll, ahonnan nyugatra nézve Kehidakustánytól Zalaszentgrótig belátni a mesés Zala-völgyet, a másik oldalon a Rezi várat, a zalaszántói Sztupát, erdőket, mezőket, szőlőhegyeket.
Az "Isten kemencéje" néven is ismert kápolna mellett hatalmas magyar zászló áll, felkeltve a figyelmet, mutatva az irányt...

Szabadon látogatható, aszfaltos út vezet a kápolnáig. Esküvők, esküvői fotózások meghitt helyszíne.

 
Csáford: Energiapark (12 km)

A keleti gyógyászatból tudjuk, hogy az emberi test energiaáramlásai meridiánok mentén történnek. A Földet testünkhöz hasonlóan energiavonalak hálózzák be, ezeket egyesek a Föld meridiánjainak, mások Szent György-, a keletiek Sárkány-, az angolok Ley-vonalaknak hívják őket. A csáfordi energiapark e vonalak különleges, egyesek szerint gyógyító csomópontja. Az alábbi térképen fekete nyilacskával jelzett helyen lelhetünk rá a parkhoz vezető útra, majd néhány perces gyaloglással hangolódhatunk rá a különleges élményre...

Rezi: Dinopark

230 millió éves időutazás 23000 m2-en a 2014-ben nyílt dino- és kalandparkban!

Virtuális séta   ---   Térkép

Nagygörbő-Vindornyaszőlős: Bazalt-utca

 MG 2553A Nagygörbő és Vindornyaszőlős között elhelyezkedő túraútvonalon a Kovácsi-hegy legszebb védett természeti értékei ismerhetőek meg. A kb. 4 km-es útvonalon megismerjük a híres Bazalt utcát, a legendás Vadleány barlagot. Érdemes kitérőt tennünk a nagygörbői volt kőfejtőhöz és annak meddőhányójához. Utunkat végigkíséri a Buruczky Ferenc tanösvény pihenőpadjaival és információs tábláival. A köves Bazalt utcán csak gyalogosan lehet végigmenni.

Bővebben...

 

 

 

Tőzegláp Vindornyaszőlős határában

007A vindornyaszőlősi felhagyott tőzegbánya régen tőzegláp volt. A tőzeg kitermelésének érdekében a lápot lecsapolták, melynek során a lápot tápláló Vindornya-pataknak nyílegyenes medret jelöltek ki, töltések között átvezették a lápon, és biztosították a szabad vízelfolyást. A roncsolt lápterületet időközben a természet visszahódította és az gazdag élőhellyé vált. A Vindornya-láp, mint értékes vizes élőhely őshonos, védett növény- és állatfajoknak ad otthont. A láp mára tanösvényével érdekes turisztikai célpont lett.

 

 

 

 

 

 

 

 


Béke Sztupa Zalaszántó (22 km)

sztupaA zalaszántói Béke Sztupa Európa legnagyobb, Közép-Európa első buddhista szentélye (sztúpája). A szentély a Zalaszántó mellett található Kovácsi-hegyen, egy erdei tisztás közepén épült fel 1992-ben. Benne Buddha földi maradványának néhány darabját örzik, díszes tartóban lévő apró csontszilánkokat. A hófehér építmény 30 m magas és 24 m széles. A vallást itt nem gyakorolják és a szentély belsejébe sem lehet bejutni, zárt építmény, két szerzetes vigyázza. A sztúpa délkelet felé néz, amely részét a hegynek az Emberi Jogok Parkjának nevezik.

Kehidakustány, Ady E. u. 20.

Lóránt Zsolt

hirdetes

Facebook

Időjárás