Méhészet

tamasmeheszeteA Mézes Vendégház és Apartman a nevét a méhészetünkről kapta, fiam Farkas Tamás méhészkedik immár több, mint 12 éve. Gyerekként "nőtt" bele a méhészkedés fortélyaiba, majd elvégezte a méhész iskolát is. Jelenleg 130 családos méhészetével termeli a mézet, pár éve kezdett el vándorolni, így különböző fajtamézek is bővítik  a választékot. Jelenleg akácmézet, hársmézet, repcemézet, facéliamézet, mézharmatmézet és virágmézet tudunk ajánlani mézfogyasztóknak, vendégeinknek egyaránt. Egyedi, különleges ajándék is lehet, mint helyi termék, a kehidakustányi méz a Farkas méhészetből.

Akácméz
akacvirag

Az akácméz mindenütt a világon a divatos fajtamézek közé tartozik. 2014-ben nyilvánították hungarikummá, hogy bekerüljön az egyedi értékek közé. A magyar akácméz megkülönböztető minőségi jellemzőinek kialakulásához az igen kedvező éghajlaton kívül összefüggő akácerdők, kedvező környezeti hatások kellenek. Kehidakustányban ehhez minden adott, méheink itt helyben, a kiváló minőségű dimbes-dombos akácerdőből gyűjtik az akácmézet. Harmonikus ízű, akácvirág illatú, édes, lágy és kevésbé savas méz. Színe ezen a területen enyhén sárgás. Jelentős gyümölcscukor tartalma miatt sokáig folyékony marad, virágportartalma alacsony. Jó fertőtlenítő hatású. Köhögés ellen, valamint gyomorsav túltengés miatti emésztési zavarok ellen is ajánlott. Nem domináns ízkaraktere miatt mézbor, mézes pálinka és mézpálinka szívesen használt édesítő szere.
Mi a kávénkat is akácmézzel isszuk. Így az igazi! :)


Repceméz

Szerencsénkre a helyi és a környékbeli gazdák elég repcét vetnek errefelé, így tavasszal a repcemézet is helyben gyűjtik a méhek.
Színe sárga, amíg folyékony, de a leggyorsabban kristályosodó mézek közé tartozik, ilyen formában már fehérré válik. Kristályai aprók, nem rontják a méz élvezeti értékét. A repceméz is a kevésbé savas mézfajták közé tartozik, ezért a gyomorsav-túltengésben szenvedők is gond nélkül élvezhetik. Ezen kívül gyulladás csökkentő, fertőtlenítő hatásáról se feledkezzünk meg, valamint vérszegénység esetén is javasolt a fogyasztása.

Hársméz
Udvarunkban is állnak hársfák, virágzásuk alatt halk döngéssel adják tudtunkra az itthon maradt méhek, hogy igazi méhlegelőre találtak, mert a többiek a Mecsek környéki hársfákról gyűjtik az igazi, kiváló minőségű hársmézet. A különböző hárs fajtáknak mind-mind más a színe, a későbbi virágzásúak sötétebbek. Kristályosodásra hajlamos, de a kristályok közötti folyékony hártya miatt nem áll össze tömbbé. A mézen határozottan lehet érezni a hárs illatát és ízét.
Különösen hörghurutra ajánlják. Lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is alkalmas. Értágító hatása van. Kúraszerűen ajánlott fogyasztani.

Facéliaméz (Mézontófű-méz)
Arról kapta a nevét, hogy az akác után a legjobb méztermelő növény. Kultúrnövény, júniusban virágzik, elsősorban magjáért termesztik. Világos, áttetsző színű, magas gyümölcscukor tartalma miatt sokáig folyékony marad. Jó fertőtlenítő, bőrápoló hatású, kiválóan gyógyítja az égett bőrt. Előnyösen befolyásolja a vér koleszterinszintjét.

Mézharmatméz (Erdei méz)
Nem a virágok nektárjából készül, közvetítő rovarok jelenlétét igénylő fajtaméz. A mézharmat nagyon magas hőmérséklet és magas páratartalom mellett képződik a fák levelein, itt Kehidakustányban a tölgyerdő és fenyőerdő adja az "alapanyagot". Mivel ilyen rendkívüli időjárás szükséges a mézharmat kialakulásához, ezért elég ritkán lehet ezen a környéken ezt a fajta mézet pörgetni, igazi különlegességnek számít. Színe sötét, kristályosodásra hajlamos. Legmagasabb ásványi anyag tartalmú mézünk. Virágport minimálisan tartalmaz, ezért virágpor allergiások is fogyaszthatják. Vérszegénység esetén ajánlott. Emésztés javító, immunrendszer erősítő, állóképesség növelő, légúttisztító hatású.

Virágméz

ViragmezhezA vegyes virágméz különböző virágok mézkeveréke, kiváló beltartalmi értékkel rendelkezik. Nálunk elsősorban a tavaszi virágokból (gyümölcsfák virágaiból, a kehidai medvehagymából, pitypangból stb.) kerül virágmézként az üvegbe, de nyár végétől az aranyvesszőt (szolidágó) is virágmézként forgalmazzuk. A sokféle virág nektárkeveréke miatt szélesebb választékban tartalmaznak különböző ásványi anyagokat és aminosavakat. Jótékony hatását kihasználhatjuk megfázás esetén, jó baktériumölő és fertőtlenítő hatású. Nagyon jó választás horzsolt és zúzott sebek külsőleges kezelésére. Sütemények sütéséhez én leginkább ezt a mézet szoktam használni, különösen finom aromája miatt.

 

Kehidakustány, Ady E. u. 20.

Lóránt Zsolt

hirdetes

Facebook

Időjárás